Minggu, 19 September 2010

Mie Kari Jawa


Bahan untuk kisar :
Bawang besar
Bawnag putih
Halia
Lengkuas
Serai
Jintan halus
Jintan kasar
Udang pepai ( yang digunakan utk buat terasi)

Bahan hisan / bahan untuk ditabur :
Mee (dicelur)
Taugih (dicelur)
Tahu (goreng)
Telur rebus
Lada hidup merah , Hijau
Daun sup , Daun bawang
jeruk

Bawang goreng Bahan:
Daging + tetel (direbus hingga empuk - airnya disimpan untuk dibuat kuah)
Kerang direbus (ambil isi nya)
Keledek / biskut marrie (keledek direbus dan dilecek)
Sedikit tepung jagung, garam, gula
Rempah kari daging

Cara-caranya :
1. Tumis kan bahan yang dikisar didalam kuali, juga serbuk kari adabi. Apabila sudah garing dan naik baunya, masukan daging,tetel & kerang gaul rata masukan sedikit air rebusan daging kacau lagi sehingga mesra apabila mendidih salinkan kedalam periuk yang berisi air rebusan daging tadi.

2. Bancuhkan keledek/biskut marrie cair sedikit supaya tidak bergentel apabila dimasukan kedalam periuk kuah Kemudian masukkan tepung jagung untuk memekat kan kuah (anggaran 2-3 sudu sahaja).

3. Masuk kan garam, gula asam keping ikut citarasa anda.

4. Biarkan mendidih dan kuahnya pekat. 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Popular Menu